Kodinvalaistus ja tekninen kehitys

Koska olet viimeksi miettinyt oman kotisi valaistusratkaisuja? Varsinkin jos asut vanhemmassa talossa, jossa on vielä ne lähes alkuperäiset sähköt ja valaistusratkaisut, nyt kannattaa jo miettiä uudistamista. 20-luvulla suomalainen sähkö saattaa olla kohtuullisen edullista, mutta sähkön oheiskulut nostavat sähkölaskut kohti kattoa, ja valaistus saattaa olla yksi niistä sähkölaskuasi nostavista tekijöistä, joten valaistukseen kannattaa uhrata ajatus sekä taloudellisen ajattelun, että oman asumisviihtyvyyden kautta. Ja jos omat ajatukset eivät tunnu tuovan ideoita, voi aina hakea ideoita, vaikka House Doctor https://www.valaisinmestari.fi/house-doctor/ mallistosta.

Valaistus ja sähkölasku

Eri sähköntoimittajat ovat laskeneet omien tietojensa ja tilastojen perusteella suomalaisten kotien sähkönkulutusta ja valaistusta, siis selvittäneet, että suomalaisissa kodeissa on keskimäärin 20 – 60 lamppua. Erot ovat tietenkin suuria, koska kotiemme kokoluokat ovat vaihtelevia. Totta on kuitenkin se, että oikeilla valaistusratkaisuilla on mahdollista lisätä asumismukavuutta, mutta samalla vähintään valaistuksen kustannuksia jopa 20 % – yksinkertaisesti.

Pienet muutokset voivat tuoda paljon muutoksia kodin valaistukseen, sekä sen toimivuuteen että kustannuksiin. Esimerkiksi vanhat hehkulamput olisi jo syytä heittää romukoppaan ja ottaa käyttöön energiansäästölamput. Myös oma käyttäytyminen valojen suhteen on hyvä huomioida, esimerkiksi jätätkö valot huoneeseen, josta poistuit eikä ketään jäänyt sinne? Olisiko järkevää sammuttaa valot huoneesta poistuttaessa, kyllä.

Joskus olemme hajamielisiä, tai haluamme lisää automatiikkaan, joten voimme asentaa valaistuksen yhteyteen ajastimia, hämäräkytkimiä sekä liiketunnistimia auttamaan meitä arkisessa elämässämme. Myös energiatehokkaat LED-valoratkaisut on syytä miettiä oman asunnon valaistus vaihtoehtona. Mikä myös on tärkeätä, on valaisinta ostaessasi tarkistaa, millainen polttimo valaisimeen kuuluu, ja mikä siihen sopii. Nykyään markkinoilla on paljon erilaisia valaisia, eikä samat polttimot enää sovi jokaiseen valaisimeen.

Erilaiset valaisimet

Meillä on tarjolla satoja erilaisia valaisimia ja lamppuja. Kotiin ostettaessa on hyvä ajatella lampun energiatehokkuutta ja myös valon väriä. Pienellä vaivalla ja miettimisellä osut ostamaan oikean lampun oikeaan paikkaan. Esimerkiksi tavallinen energiansäästölamppu voi palaa jopa 10 000 – 15 000 tuntia (verrattuna hehkulampun 1000 tuntia), eikä sen lämmöntuotanto ole lähelläkään hehkulamppua, kun taas halogeenilamput, joita käytetään enemmän kohdevalaisimina, ovat myös lämpöä tuottavia. Entä sitten pienloistelamppu, ne kuluttavat hehkulamppuun verrattuna 80 % vähemmän sähköä!

Entä sitten se paljon hehkutettu LED, verrattuna hehkulamppuun LED-lampun pitäisi kestää noin 50 kertaisesti hehkulampun elinikä, eli sillä pitäisi olla 50 000 palotuntia. Ostaessasi lamppua, tarkista myös sen energiamerkki. Lamppujen energiamerkinnät vaihtelevat hyvästä A tasosta aina G-tasoon saakka.

Valon väri

Jos olet viimeksi ostellut tavallisia hehkulamppuja, et välttämättä ole ajatellut valon väriä lainkaan. Esimerkiksi keittiöön ostettavien lamppujen tulisi olla mielellään yleisvalaistusta kylmempää sävyä eli yli 5000 Kelviniä, ja mikäli haet työtasovaloja, olisi niiden oltava mielellään kirkkaita kohdevaloja, mutta sijainnissa pitää muistaa, että ne eivät saisi kuitenkaan häikäistä keittiöhommissa.

Meillä on saatavilla myös ns. päivänvalolamppuja, joiden Kelvinit asettuvat 5000 – 6000 tienoille, ja net ovat hyviä lukuvaloina, jonka valo on neutraali. Makuuhuoneeseen voi taas etsiä pehmeää ja lämmintä valoa, joka luo miellyttävän ja rentouttavan tunnelman, ja silloin puhutaan 2800 – 5000 Kelvinin valaistuksesta.

Käytä vaikka tätä Kelvin taulukkoa, kun ostat seuraavan polttimon:

  • 2700K – lämminvalkoinen, joka vastaa hehkulamppua
  • 3000K – lämminvalkoinen, joka vastaa halogeenilamppua
  • 4000K – neutraalin tai puhtaan valkoinen
  • 6500K – päivänvalovalkoinen, joka vastaa keskipäivän ulkoilman värilämpötilaa

Nykyään on kylläkin jo saatavilla valaisimia, joiden värisävyn voit säätää jopa mobiilisovelluksella haluamaksesi. Valaistusratkaisuissa kannattaa suunnitella rauhassa, esimerkiksi alueet ja tilat, joissa tehdään asioita aktiivisesti, on hyvä valaista ns. päivänvalolle eli yli 5300 Kelvinin värilämmöllä. Se piristää ja on hyvä vaihtoehtoa varsinkin työpisteiden äärellä.

Lopulliseen valintaan vaikuttavat kuitenkin paljon myös asunnon sisustuspinnat, onko käytetty paljon puun eri sävyjä vai ovatko pinnat valkoisia, harmaata tai mustaa. Onko tavoitteena lämmin tunnelma vai moderni sisustuskokonaisuus? Jos et oikein ole varma, kannattaa aina kysyä valaistusliikkeestä.

Älä unohda siivota

Kotona valaistukselle yksi tärkeä seikka on siivous. Jollet siivoa, lamppujen kupuihin ja itse lampun pinnalle voi tulla pölyä, joka aina vaikuttaa itse valoonkin. Ja meille ihmisille luonnonvalo on se tärkein valolähde, ja jos et pese ikkunoita, voivat pesemättömät ikkunat suodattaa jopa 40 % luontaisesta valosta! Kannattaa siis pyyhkiä pölyt ja pestä ikkunat tasaisin väliajoin.

Vastaa